Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Stephan Stenmark berättar om det allvarliga smittläget i Västerbotten och om de nya restriktionerna. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Vi ligger inte bara högt i Sverige, vi ligger högt i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom Region Västerbotten med en uppdatering kring de skärpta restriktioner som varit i effekt sedan den 9 februari. Anledningen är att smittspridningen i Västerbotten har fortsatt öka.

– Vi är i ett mycket allvarligt läge med oerhört hög smittspridning, vi har högst smittspridning i landet, det här är ett läge som vi bara måste bromsa nu, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Se intervjun med smittskyddsläkaren i klippet ovan.

Uppdateringen av restriktionerna innebär framför allt att regionen uppmanar länsborna att använda munskydd i fler sammanhang och att man skjuter fram slutdatumet till den 21 mars.

Sedan den nionde februari har Västerbotten haft hårdare restriktioner än många andra regioner i Sverige, bland annat gällande resor inom och utanför länet.

Nytt tillägg till rekommendationerna – munskydd inomhus

Alla födda 2004 och tidigare har varit rekommenderade att använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken under vissa tider och dagar. Nu gäller munskydd i kollektivtrafiken oavsett vilken tid på dygnet det gäller.

Nytt är också att regionen rekommenderar alla att använda engångsmunskydd i inomhusmiljöer då nära kontakt inte går att undvika och man träffar personer utanför sin närmaste krets.

Region Västerbotten trycker dock på att munskydd inte ersätter den allmänna regeln om att hålla avstånd till andra människor.

Här kan du se en sammanfattning av restriktionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet