Skars och skållades till döds

Publicerad

Abbas Rezai, 20, mördas den 16 november 2005 i en lägenhet i småländska Högsby. Den rättsmedicinska utredningen visar att han skurits, slagits och skållats till döds.

Rezai dödades i sin flickväns föräldrahem och hennes föräldrar blir omedelbart huvudmisstänkta. De var emot ungdomarnas relation.
Trots indicier nekar föräldrarna till all inblandning. I stället skyller de på sin då 17-årige son, flickans bror.

Han tar ensam på sig skulden för mordet och i både Kalmar tingsrätt och Göta hovrätt döms han våren 2006 som ensam skyldig och får domen fyra års sluten ungdomsvård och utvisning till Afghanistan.

Enligt båda domarna var det ett hedersmord och domstolarna markerar att man inte tror på sonens berättelse. Men bevisningen mot föräldrarna bedöms som otillräcklig och de frias. I både tingsrätt och hovrätt vill nämndemän fälla även föräldrarna.

I slutet av strafftiden ändrar sonen sin berättelse – han pekar ut fadern som mördare och modern som medhjälpare.

Sonen, i dag 23 år, beviljas resning i målet. Rättegången har nu tagits om i Göta hovrätt där föräldrarna fälldes för mord och dömdes till tio års fängelse vardera och utvisning. Sonen dömdes till medhjälp för mord men slipper utvisning.

Källa: Göta hovrätt

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.