Naturen i Rönnbäcksnäset utanför Hemavan. Foto: TT/arkiv

Skatteverket granskar gruvbolag

Publicerad

Mountain Group som äger gruvprojektet Rönnbäcken utanför Tärnaby har tilldragit sig skattemyndigheternas intresse. Det är en affär som gjordes 2013 för att minska företagets skatt som skatteverket nu ställer frågor kring.

2013 köpte Nickel Mountain Group kommanditbolaget Vallgraven. Den upparbetade vinst som fanns i bolaget kunde användas för att minska Nickel Mountains skattebetalningar.

– Det här var ett sätt att lösa den akuta kris företaget befann sig i vid den här tiden. Det gav oss ett kapitaltillskott på cirka tio miljoner kronor. Hade vi inte gjort detta hade vi inte klarat oss genom denna period, säger Nickel Mountain Groups vd Torbjörn Ranta.

Företaget menar att affären med kommanditbolaget inte bryter mot svensk skattelagstiftning.

För några månader sedan meddelade Nickel Mountain Group att man tills vidare stoppar investeringarna i Rönnbäckenprojektet. Torbjörn Ranta konstaterar att bolagets styrelse ännu inte har gett besked om en ny inriktning för verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet