Myggkedjan, Karl-Sören Hedlund, Acka Andersson och Garvis Määttä, hyllas. Foto: Newen Wiklund

Myggkedjan i Skellefteå AIK återförenas

Uppdaterad
Publicerad

På lördag porträtteras två nya spelare i Skellefteå AIK:s Wall of Fame. Därmed kompletteras den legendariska Myggkedjan som spelade ihop i klubben. Det när Karl-Sören Hedlund tar plats vid Acka och Garvis på Skellefteå AIK:s honnörsvägg.

Under Skellefteå AIK:s match mot Örebro nu på lördag kommer Myggkedjan – Skellefteå AIK:s klassiska landslagstrio från 1950- och 60-talen – komplett på klubbens Wall of Fame. Detta när den tredje länken i kedjan – Karl-Sören Hedlund – tar plats på väggen. Sedan tidigare har centern Acka Andersson och högerforwarden Garvis Määttä fått den fina utmärkelsen.

– Jag trodde inte att jag skulle bli aktuell, men det är fantastiskt roligt att få en sådan utmärkelse, säger Karl-Sören Hedlund, numera bosatt i Ängelholm.

En ”mygga” kvar i livet

Karl-Sören Hedlund ny på Wall of fame. Foto: SVT

Både Acka och Garvis har gått vidare till hockeyhimlen, så Karl-Sören är den ende av myggorna som finns i livet, 78 år gammal. På lördag finns han på plats vid ceremonin som föregår SHL-matchen mellan Skellefteå AIK och Örebro HC.

Karl-Sören Hedlund kom från Rönnskärs IF och spelade sju säsonger med Skellefteå AIK åren 1956-1964. Han spelade 28 landskamper och tog VM-brons med Tre Kronor i Oslo 1958.

”Tjuven” hyllas

Vid Wall of Fame- ceremonin i Skellefteå kommer också 1970-talets målkung  – Per Johansson, 67 år – att ta plats. Per Johansson snittade nära en poäng per match under sin karriär i Skellefteå AIK åren 1970-1982. När klubben vann sitt första SM-guld 1978 lade kedjan med Martin Karlsson, Hardy Nilsson och Per Johansson beslag på de tre första platserna i elitseriens skytteligan.

Per Johansson ny på Wall of fame Foto: SVT

Genom Wall of Fame hyllar föreningen de som betytt något extra genom åren, spelare som burit laget i både med- och motgångar. Nomineringar till Wall of Fame görs av en referensgrupp som utses av AIK:s styrelse som också gör det slutliga urvalet.

Skellefteå AIK Wall of Fame

Kriterier för att kunna hamna på Wall of Fame:

Spelaren  ska ha gjort minst fem säsonger i klubben.

Spelaren ska ha sina aktiva år bakom sig och bedömas för sina insatser när han var aktiv i Skellefteå AIK.

Föreningen använder sig av två kvalitetskriterier: betydelse för laget och kvalitet som spelare i jämförelse med övrig svensk elit.

Här är de andra på Skellefteå AIK:s Wall of Fame:

– Göran Lindblom

– Hardy Nilsson

– Klimpen Häggroth

– Hasse Svedberg

– Göte Almqvist- Garvis Määttä

– Roland Stoltz-Jan Erixon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.