Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Erik Niva, forskningsingenjör på LKAB, berätta om företagets planer på att utvinna apatit. Intervjun är gjord i juni 2020. Foto: SVT

Skellefteå aktuellt för ny mångmiljardinvestering

Uppdaterad
Publicerad

Gruvföretaget LKAB planerar att bygga en ny vätgasfabrik, och Skellefteå är en av tre orter där den kan placeras.

I det så kallade ReeMAP-projektet utvecklas teknik för att återvinna gruvavfall för att minska koldioxidutsläppen. Nu vill LKAB bygga en ny fossilfri industripark där man bland annat ska skapa gödsel av gruvavfall och producera vätgas.

– Det blir en mångmiljardinvestering som kommer skapa hundratals jobb, säger Leif Boström, direktör för affärsområde specialprodukter på LKAB i ett pressmeddelande.

Var den nya fabriken kommer att hamna är inte klart ännu. Kandidaterna är just nu Skellefteå, Luleå och Helsingborg.

– Det kommer behövas en yta på upp till 50 hektar för våra egna anläggningar. Tåganslutning och hamntillgång är också viktigt eftersom vi kommer skeppa ut uppemot 1 miljon ton produkter, säger ReeMAPS:s projektchef Ulrika Håkansson.

Förstudien pågår till och med nästa år, och produktionen väntas vara igång 2027.

Näringslivschefen: ”Jättekul”

– Vi välkomnar stora etableringar, det tycker vi är jättekul. Skellefteå växer väldigt starkt nu, säger Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå.

Problemen att få bostad i Skellefteå, som SVT Nyheter Västerbotten har rapporterat om i samband med batterifabrikens etablering, är inget som Anja Palm är oroad för.

– Det beror ju helt på tidsetableringen för projeketet. Vi bygger ju nya områden och bostäder. Om några år har vi kommit ifatt med bostadsbyggandet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer