Andreas Löwenhöök (M) och Lorents Burman (S) är inte överens om hotellbygget intill kulturhuset i Skellefteå Foto: SVT/Skellefteå kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skellefteå får bakläxa för hotellbygget vid nya kulturhuset

Publicerad

I lördags sattes spaden i marken för bygget av det nya kulturhuset med hotell i Skellefteå. Men nu kommer nya bud.
Förvaltningsrätten ger kommunen bakläxa för beslutet att bygga hotelldelen – men kommunen tänker bygga ändå.

Kommunen ska inte bygga hotell eftersom det inte ingår i den kommunala kompetensen. Det slår Förvaltningsrätten nu fast i en dom som upphäver kommunfullmäktiges beslut i Skellefteå att bygga ett hotell i anslutning till det blivande kulturhuset.

I domen skriver rätten att kommunens beslut inte är förenligt med lagen eftersom det inte är en kommunal angelägenhet att bygga hotellet under de här förutsättningarna.

– Vad var det vi sa? Vi har lyft det här under hela processen och reserverat oss mot att man forcerar processen i väntan på domslut, konstaterar nu Andreas Löwenhöök (M).

Flera kritiska till hotellbygget

Han är bara en av dem som reagerat mot det beslut som togs av kommunfullmäktige i mars i år. Totalt är det fyra personer som överklagat beslutet om hotellbygget främst därför att de anser att det redan finns en välfungerande hotellmarknad i Skellefteå och att detta skulle snedvrida konkurrensen.

– Det enda rimliga är att kommunen gör ett omtag och undersöker om det går att få in en privat aktör som både vill bygga, äga och driva hotelldelen, säger Löwenhöök.

Men det är inte aktuellt, enligt kommunalrådet Lorents Burman (S).

– Nej, visserligen konstaterar rätten att det är fel men det finns inga sanktionsavgifter eller krav på att kommunen måste avbryta så vi fortsätter som planerat, kommenterar han.

Men vad betyder det: att ni trotsar domstolen?

– Vi menar ju att vårt industrihusbolag får bygga kommersiella fastigheter för uthyrning och den frågan är så principiellt viktig att SKL (Sveriges kommuner och landsting) stödjer oss i det beslutet, menar kommunalrådet Lorents Burman (S).

Kommer att överklaga

I klartext betyder det att Skellefteå kommun kommer att överklaga Förvaltningsrättens dom. Det tycker Andreas Löwenhöök (M) är en konstig väg att gå.

– Vad händer då om Kammarrätten fastslår Förvaltningsrättens dom och vi har kommit ännu längre i byggprocessen, det kan ju få långtgående konsekvenser, tror han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturhuset i Skellefteå

Mer i ämnet