Foto: SVT

Skellefteå pekas ut som hotspot för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I tisdagens Aktuellt sade verksamhetschefen för intensivvården i Västerbotten att Skellefteå kan bli den stora hotspoten för covid-19 i Västerbottens län. Nu förtydligar han uttalandet.

Det handlar först och främst om att relaterat till folkmängd intensivvårdas nu fler från Skellefteå än Umeå.

– Sett i ett nationellt perspektiv kan det handla om att de är inne i olika faser, att Umeå sedan spurtar om Skellefteå, säger Johan Thunberg som är verksamhetschef för intensivvården i Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

Högre smittspridning

Av de tolv som under onsdagen intenssivårdas för covid-19 har han fått uppgifter från Smittskyddet att en majoritet är hemmahörande i Skellefteå.

– Det är tydligt att Skellefteå har en högre smittspridning, säger han.

Transporter till Umeå

Även om fler insjuknar i Skellefteå går antalet intensivvårdsplatser inte att skala upp på samma sätt där som i Umeå. Men det ska Regionen enligt Johan Thunberg ha tagit höjd med en transportorganisation som kan ta patienter till Umeå.

I klippet berättar Johan Thunberg hur Region Västerbotten tror att smittspridningen ser ut nu i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet