Självkörande bussar har under våren testats i Kista. Foto: Pia Heick/SVT

Självkörande bussar kan bli aktuellt i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

I en inte allt för avlägsen framtid kan självkörande småbussar hämta upp resenärer på Skellefteås landsbygd och ta med dem till närmaste regionbusshållplats. I samband med att kommunen gör om hela kollektivtrafiknätet till hösten 2019 vill man testa ersätta dagens ringbilssystem med rullande busskurer som tar resenären varm och trygg ut till regionbusstrafiken.

Förhoppningen är att projektet ”Rullande busskurer” ska ha en teststräcka redan om ett år.

Det handlar om självkörande elektriska minibussar som ska fungera som en busskur som resenären själv kan beställa genom ett knapptryck i telefonen.

Har testats i Kista

Tekniken finns redan och har testats i storstadsmiljö. I Kista har man testat de självkörande bussarna, men då som en del av kollektivtrafiken.

Nu vill Skellefteå testa hur fordonen klarar landsbygdens utmaningar och inte minst vinterklimatet.

Gör en förstudie

Just nu görs en förstudie som förhoppningsvis sjösätts om drygt ett år.

– Först och främst handlar det om en teststräcka. Vi ser över hela kollektivtrafiknätet, även ringbilssystemet. Och det är där vi nu utreder om vi kan ersätta en ringbil med en rullande busskur, säger Petra Bassioukas Hanseklint, projektledare på Skellefteå kommun.

Vill testa på landsbygd

Mycket av de tester som idag görs med självkörande fordon sker i stadsmiljö. Skellefteås rullande busskurer har ett annat fokus, på landsbygd, där kollektivtrafiken har svårt att bära sina kostnader.

– Om man bara utvecklar för städerna missar man landsbygden och det är där det är väldigt dyrt att försörja med kollektivtrafik, menar Petra Bassioukas Hanseklint.

Varmt och upplyst

En av utmaningarna blir att testa de självkörande fordonen i det västerbottniska klimatet, med snö, kyla och långa avstånd. Men även hur det tas emot av resenärerna.

– Syftet med projektet är att göra landsbygden mer tillgänglig och det kollektiva resandet tryggare och säkrare genom att resenärer kan vänta i ett varmt, upplyst fordon istället för på en kall mörk hållplats längs en landsväg, säger Petra Bassioukas Hanseklint.

Den första busskuren kan rulla om drygt ett år

Förstudien kring projektet ska vara klar i slutet av november och sedan blir nästa steg en pilotstudie på plats i Skellefteå och förhoppningen är att den första busskuren rullar om drygt ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.