Foto: SVT

Skickar utomjordiskt meddelande till månen

Publicerad

Rymdlådan som tillverkats på Umeå Universitet kommer åka iväg med ett extra budskap när den skickas till månen. Det är eleverna från klass 3 i Stöcksjö skola som samarbetat med forskningsprojektet och kommer skicka med ett meddelande från mänskligheten.

Lådan, som tillverkats på Umeå Universitet, kommer åka iväg med ett extra budskap när den skickas upp till månen. Det är eleverna från klass 3 i Stöcksjö skola som kommer skicka med ett meddelande från mänskligheten.

Klassen har jobbat hela hösten med vad de vill skicka ut till den yttre rymden, och under tisdagen presenterade de sina idéer för lådbyggarna i Space Science Sweden.

– Vi har ett projekt för de ska skicka upp de här till rymden. Då får vi vara med och skicka ett meddelande på insidan av den, säger Ella Hagevall i Stöcksjös klass 3, om klassens budskap som kanske några utomjordingar en dag kommer att läsa.

Presenterade om människokroppen

Många skolämnen har involverats i rymdprojektet. Människokroppen tycker nioåriga Ella Hagevall är spännande och är nåt hon skulle vilja lära utomjordingar mer om. Kroppen, och framförallt hjärnan och ansiktet, höll Ella sin presentation om.

– Jag vill jobba med människokroppen. Jag tycker att hjärnan... den gillar jag. Den är extra spännande, tycker Ella.

”Kanske inte kan läsa, har ögon eller kan se färg”

Anna Nilsson Parry, projektledare vid Kulturverket, kommer som en del i en konstnärsgrupp att ta barnens förslag och konstruera budskapet till lådan.

Foto: SVT

– Vi har hela tiden fått tänka ”vem är mottagaren?” De kanske inte kan läsa, inte har ögon eller kan se färg. Barnen har fått fundera runt den problematiken och fundera vad som är värt för oss jordbor att försöka kommunicera vad som är viktigt för utomjording att veta om jorden, säger hon.

”Klart de ska med till månen!”

Sebastian Sjöquist, en av rymdlådebyggarna i föreningen Space Science Sweden, fick elevernas budskap och illustrationer presenterade för sig. Och han är minst sagt nöjd med resultatet.

– Det är fantastiskt roligt! Deras idéer idag var helt underbara, det är klart att de ska åka med till månen, säger Sebastian Sjöquist.

Rymdlådan från Umeå kommer skickas upp i rymden från USA någon gång i slutet av nästa år. Innan den åker upp med en rymdfarkost till månen kommer ett budskap att väljas ut och ristas in på insidan av den en kubikdecimeter lilla rymdlådan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer