– Vi måste såga för fullt, säger Erik Eliasson, försäljningschef vid Norra timber i Umeå. Foto: Privat

Skogsbolagen säljer virke hemma och utomlands som aldrig förr

Uppdaterad
Publicerad

Norra Skog sålde 60 procent större volymer sågade trävaror i juni i år än under samma period i fjol.

– Vi har vänt ut och in på alla resurser för att klara av att leverera den efterfrågan som finns, det är helt brutalt vad vi säljer både i Sverige men också till Nordnorge, Kina, Japan och Nordafrika, säger Erik Eliasson som är försäljningschef vid Norra timber i Umeå.

Flera av sågverken vid andra skogsbolag drog ner på tillverkningen av sågade trävaror då pandemin slog till och samtidigt exploderade efterfrågan dramatiskt.

– Det var inte den utveckling som vi hade väntat oss. Vi sålde ”all time high” med en ökning på 60 procent i juni istället vilket gjorde att vi hade svårt att hitta bilar och transporter, säger Erik Eliasson.

Coronaviruset i Västerbotten

Vid ett av byggvaruhusen i Umeå har man sålt slut på virke i flera sortiment och får inte in mer förrän i augusti.

– Än så länge har vi klarat våra åtaganden och kunnat förse de kedjor vi levererar till med de varor som de behöver men vi måste såga för fullt, säger Erik Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet