Ett svart landskap sträcker ut sig på brandplatsen där räddningstjänsten kämpat flera timmar. Foto: Räddningstjänsten

Skogsbrand på svåråtkomligt hygge i Norsjö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Fyra släckenheter från räddningstjänsten bekämpade sedan 16-tiden på tisdagen en skogsbrand som startat på ett hygge nära Granliden i Norsjö kommun. Platsen var svåråtkomlig och räddningstjänsten hade svårt att ta sig fram för att kunna släcka.

Strax innan klockan 20 kunde branden begränsas till en kontrollerad yta på 50x100 meter. När helikopter kom fram och kunde blötlägga området snart därefter var insatsen i princip avslutad.

– Vi lämnade platsen 19:45 och markägarna övertog efterbevakningen, säger Daniel Haarala, räddningschef i beredskap för Norsjö, under tisdagskvällen.

Sju brandmän och tre släckfordon från räddningstjänsten arbetade på platsen i flera timmar. Markägaren har också hjälpt till och tre personer som fanns i närheten togs ut i tjänsteplikt för att förstärka insatsen ytterligare.

– Det var aldrig någon särskilt stor brand men det var lite besvärligt att få fram slangar och vatten. Men överlag tycker jag att insatsen löste sig bra, säger Haarala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.