Arkivbild. Helikopterhyra är en stor del av de ökade utgifterna vid sommarens skogsbränder. Foto: Veronica Sjöström

Skogsbränderna – miljonkostnad för räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens skogsbränder har inneburit stora kostnader för Västerbottens räddningstjänster. De många bränderna uppskattas ha kostat flera miljoner, enligt Folkbladet.

Bränderna som plågat landet under sommaren har inte undgått många. Även i Västerbotten har bränderna varit många och stora. Trots att de inte varit i paritet med landets större bränder väntas kostnaderna landa på flera miljoner, enligt Folkbladet.

De två bränderna i Tallberg, Nordmaling och Tväråbäck, Vännäs, kostade tillsammans över två miljoner kronor. En utgift som kan komma att minska om kommunerna kan använda sig av den statskopplade försäkringen.

Även i Umeåregionen – där man trots allt klarade sig från bränder av större magnitud – väntas kostnaderna uppgå till omkring två miljoner kronor.

– Vi räknar med att skogsbränderna har kostat mellan 1,5 och 2 miljoner kronor. Det handlar om helikopterhyra, övertider, material och drivmedel. Det är oftast insatser som tar mycket tid och kraft i anspråk, säger Lars Tapani, brandchef Umeå kommun, till Folkbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet