Skolinspektionen avfärdar strejkanklagelser mot Umeåskola • Utreder inte Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skolinspektionen avfärdar anklagelser mot Umeåskola

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen väljer att inte utreda Västangårds skola som anklagats för att ha tvingat ut sina elever på klimatstrejk.
– Vi prövar inte ärendet, säger Eva-Lena Ölund-Brändström.

Intresset för Umeåskolans så kallade manifestation har varit stort efter påståendet från kommunalrådet Anders Ågren (M) och Moderaterna i Umeå att skolan tvingat ut sina elever på klimatstrejk mot deras vilja.

Skolinspektionen bekräftar att de fått in en anmälan, men väljer inte att utreda ärendet.

– De här eleverna deltog inte i en demonstration utan samlades i något som de kallade manifestation. Det de i praktiken gjorde var att samlas för att redovisa ett skolarbete om klimatet, säger Eva-Lena Öhlund-Brändström, enhetschef Skolinspektionen Umeå.

”Upp till rektorn att utforma utbildningen”

Så här skriver Skolinspektionen i sin motivering:

”Skolinspektionen har fått kännedom om att eleverna vid Västangårds skola har haft undervisning om klimatet i form av en temavecka där eleverna därefter har fått redovisa sitt arbete för sina klasskamrater utomhus. Det är upp till rektorn och lärarna på skolan att utforma utbildningen på det sätt de anser vara bäst för eleverna. Skolinspektionen finner inte skäl att utreda ärendet eftersom det inte finns något som tyder på att skolan brutit mot författningarna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.