Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jaga, jaga, jaga” – kocken Camilla Lundblad berättar hur de jobbar för att laga billigare mat till eleverna i Vännäs. Foto: Linnea Vennström/SVT

Kockarna kämpar för att sänka matkostnaderna – Vännäs kommun tvingas ändå höja budgeten

Publicerad

Nya menyer, kreativ matlagning och råvaror till extrapris – kockarna på skolorna i Vännäs kommun har kämpat för att hålla nere matkostnaderna. Trots detta tvingas nu kommunen öka livsmedelsbudgeten. Utan kockarnas insats hade läget sett värre ut. 

– De är hjältarna, de har gjort ett superjobb, säger Henrik Åström, biträdande kommunchef.

Kockarna på skolorna i Vännäs kommun har haft flera strategier för att pressa ner livsmedelskostnaderna. Trots detta tvingas nu Vännäs kommun öka livsmedelsbudgeten med 6 procent – jämfört med 3 procent tidigare år. Men läget hade kunnat se värre ut.

– Det förutsätter aktivt arbete av kockarna, annars hade det absolut inte räckt med sex procent, säger Henrik Åström.

På Vängårdens kök i Vännäsby har man jobbat aktivt med att förändra menyn för att laga billigare mat. Eleverna har fått vänja sig vid bönor, linser och nya grönsaker.

– Det är frustrerande när det finns rätter som eleverna önskar, men det är för dyrt, säger Camilla Lundblad, kock på Vängårdens kök.

Hör Camilla Lundblad berätta om hur de har förändrat sin matlagning i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.