”Det är bedrövligt” – hör skyddsombudet i Skellefteå. Foto: Andreas Hillergren/TT

Skyddsombudet i Skellefteå om larmsituationen: ”Det är bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med trygghetslarmen upprör personalen i Skellefteå. Under natten mot fredagen gjordes en uppdatering på larmsystemet – men någon information gick aldrig ut till personalen enligt skyddsombudet.

Jim Nilsson är undersköterska på nattpatrullen och skyddsombud i Skellefteå. Han berättar att den senaste veckan på vissa håll varit kaotisk när inte trygghetslarmen fungerat som de ska.

Tidigare brukade personalen få all information om larmen i ett sms från företaget Tunstall, men under den senaste veckan har de istället bara fått en länk. När personalen vidarebefordrat länken till en kollega så har den som fått den inte kunnat svara på sms:et, vilket lett till otydlighet kring larmen.

De otrygga trygghetslarmen

– Vid sådana här förändringar ska det göras en riskanalys, kan jag tycka, säger Jim Nilsson.

Ska fungera igen

Enligt ett utskick från Skellefteå kommun på fredagseftermiddagen ska larmen nu fungera igen. Kommunen uppmanar ändå till vaksamhet över helgen.

”Vi har fått besked från larmleverantören Tunstall att trygghetslarmen har börjat fungera som de ska. Men vi kommer att ha fortsatt höjd beredskap och extra vaksamhet under helgen”, skriver kommunen på sin sajt.

SVT Västerbotten har sökt företaget Tunstall för en kommentar under fredagen, men de har inte återkommit. Under torsdagen sa företagets vd bland annat att de tillsätter alla resurser de kan för att säkra driften.

I klippet ovan hör du Jim Nilsson berätta mer om natten och vad han tycker om larmsystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet