Skogsbrand vid Högbränna i Nordmalings kommun. Foto: SVT

Eftersläckning inledd efter storbranden i Högbränna

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens åskoväder störde det eftersläckningsarbete som inletts i det brandhärjade Nordmaling. Tidigare på morgonen har räddningstjänsten sett hoppfullt på släckningsarbetet och haft möte med markägarna i Högbränna, om hur efterarbetet ska ske när räddningstjänsten lämnar området.

I Högbränna så arbetar fortfarande räddningstjänst med att släcka branden. Det är främst det bergiga området där det faller träd som är problematiskt.

Hemvärnet och räddningstjänstens personal är på plats på lördagen och hoppas på att kunna släcka branden helt.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

– Det beror lite på hur vädret utvecklas, efterarbetet för markägarna kan bli svårt eftersom det måste ske effektivt med bevattning och pågår under tio dagar, säger Curt Byström, räddningschef i beredskap.

Här vid Högbränna har branden dragit förbi och lämnat spår efter sig. Foto: SVT

Extra möte med markägarna

Klockan 16.00 i eftermiddag hålls ytterligare möte med markägarna för att förtydliga deras ansvar med efterarbetet kring branden.

– Det kan vara ett svårt arbete eftersom många av markägarna är lite äldre, säger Curt Byström.

Räddningstjänsten vattenbombade branden i flera dagar för att få den under kontroll. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet