Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör initiativtagaren Camilla Karlsson, och även kvinnojourens ordförande Kicki Fredriksson, berätta om varför de nu bygger upp kvinnojouren igen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Slumrande kvinnojour i Storuman har vaknat till liv – efter tio år

Publicerad

I tio år har Storumans kvinnojour varit vilande. Men det ökade våldet mot kvinnor under pandemin har gjort den nu byggs upp igen.

– Våldet har ökat dramatiskt i Sverige och Storuman är inget undantag. Nu vill vi få stopp på mäns våld, säger initiativtagaren Camilla Karlsson.

Det var redan förra våren som idén kom om att återuppliva kvinnojouren i Storuman. Under måndagen får man tillgång till en lokal där verksamheten kommer att bedrivas.

– I mitt tidigare jobb som samtalssköterska kom jag i kontakt med många kvinnor som for illa i hemmet. Jag kände att det fanns ett behov av en kvinnojour och väckte liv i frågan, säger initiativtagaren Camilla Karlsson.

Kvinnor kan få samtalsstöd

I dag har kvinnojouren en styrelse på nio medlemmar som gått en  utbildning inom kvinnojoursarbete. Sedan ett tag tillbaka kan föreningen erbjuda samtalsstöd till våldsutsatta kvinnor. 

– Genom samtalsstödet hoppas vi kunna stötta och hjälpa kvinnor att fatta ett beslut om att gå vidare i livet. Att man kommer till insikt med vad som är våld, för våld kan vara både psykiskt och fysiskt, säger Kicki Fredriksson, ordförande i kvinnojouren i Storuman.

Akutboende kan erbjudas i framtiden

I framtiden hoppas man kunna erbjuda kvinnor akutboende.

– Det kanske är svårt för en kvinna från Storuman att bo i en lägenhet i kommunen, men genom att vi samarbetar med kvinnojourer i andra kommuner, så kanske de kan erbjudas boende någon annanstans, säger Kicki Fredriksson. 

I videon berättar Kicki Fredriksson, ordförande i kvinnojouren och initiativtagaren Camilla Karlsson om varför de vill hjälpa våldsutsatta kvinnor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer