Hör SM-general Joakim Åström om Umeås betydelse för svensk bordshockey Foto: SVT

SM i Umeå: ”Nu har bordshockeyn kommit hem igen”

Uppdaterad
Publicerad

När väven öppnar portarna för SM i bordshockey är det flera Umeåbor som konkurrerar om topplaceringarna.

Förutom äran står även chansen att ta sig vidare till VM på spel.

– För vissa som ligger på gränsen att kvala är det här väldigt viktigt, säger SM-generalen Joakim Åström.

Idag, fredag, börjar svenska mästerskapet i bordshockey. Tävlingen tar plats i kulturhuset Väven och kommer pågå till 12 maj. SM-generalen, Vännäsbon Joakim Åström, säger att Bordshockeyn nu har kommit hem.

– Vi ser Umeå som bordshockeyns hemstad eftersom det finns en lång tradition här i Umeå. Det var dags att SM kom hit, säger Joakim Åström.

Fredagen ägnas åt specialklasser som nybörjare, veteraner, herr, dam och senior. På lördagen stundar det Joakim beskriver som den tyngsta klassen: Öppna SM.

– De som är ovana att se bordshockey brukar tycka det är fascinerande att se farten och intensiteten som toppspelarna har.

Direktplats till VM på spel

Bordshockey-SM i Umeå avslutar den nationella Sverigeturnén och är också kvalet till VM. Speciellt för de som ligger på gränsen att kvala till VM är det en viktig turnering. En förstaplats i Umeå innebär direktkvalificering till VM.

– Det väger tungt att vinna här. Många är väldigt seriösa och lägger mycket tid på tävlingar och träning. Att vinna SM är otroligt prestigefyllt.

Flera länsbor med goda chanser

Bland deltagarna finns flera Västerbottningar med goda chanser att komma långt i turneringen. Sveriges bästa spelare, favoriten inför tävlingen, är Oscar Henriksson som bor och studerar i Umeå. Även Herman Sten, som presterade bra i senaste EM, finns på plats. Dessutom deltar Lars-Erik Svensson, rekordhållare i flest antal tävlingar – omkring 1 500 stycken.

– Det är tävling, spänning och roligt, säger Lars-Erik Svensson och fortsätter:

– Man måste hitta nya saker att använda i spelet. Kör man alltid likadant blir man genomskådat. Att utveckla sitt egna spel, sin precision – både anfall och försvar – det måste man göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.