Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare på Region Västerbotten. Foto: Jenny Kejerhag

Smittskyddsläkaren: ”Ingen större tillströmning av patienter till vården på påsk”

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar som att sjukvården kommer att ha haft en lugn påsk när det kommer till coronapatienter. Under söndagen bekräftades endast ett nytt fall av covid-19 i länet. Gunilla Persson, smittskyddsläkare på region Västerbotten beskriver läget för sjukvården hittills under påsken.

Hur har påsken varit hittills för sjukvården med coronapatienter?

– Vad jag kan förstå så är det ingen större tillströmning av patienter till sjukvården, i alla fall när jag pratade med Skellefteå sjukhus igår, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare vid region Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

Nu var det bara ett nytt fall som bekräftats via provtagning, vad kan detta bero på?

– Det var ju bara en som testades positiv igår, men jag kollade med de som analyserar provtagningarna i labbet men de hade inte kört ovanlig få analyser så det ska inte spela någon roll, säger Gunilla Persson och fortsätter.

– Däremot så har man dragit ner på personal på provtagning i tälten för att få ihop schemat, så det kan ha spelat roll eller så kan det kanske vara så att om man är sjuk och är hemma så kanske man drar sig för att söka för att det är påsk men det är viktigt att söka om man upplever andningssvårigheter.

Hur ska man tolka den här med att det bara är en som konstaterats bära på smittan?

– Det är alldeles för lite att gå på för att säga om det börjat plana ut i länet, utan vi får fortsätta följa läget.

Har du hört något från äldreboenden om hur deras påsk varit hittils?

– Det är ingen som kontaktat oss om någon som insjuknat från äldreboenden. Det kan ju finnas ändå, bara att vi inte fått veta det så jag törs inte svära på att det inte finns några nya fall där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet