• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Redan i helgen kan vargarna i Nordmaling skjutas. Foto: TT/SVTarkiv.

Nu drar vargjakten igång på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Länstyrelsens naturbevakare har under det senaste dygnet hittat färska spår efter vargarna som ska jagas i trakterna kring Norrfors och Klöse i sydvästra delen av Nordmalings kommun. Nu är det bara en tidsfråga innan skyddsjakten på vargparet drar igång på allvar.

– Naturbevakarna har mycket hektiska dagar då det är bara ljust några timmar, men det är troligt att vi försöker skjuta vargarna kanske redan nu i helgen, säger Björn Jonsson som är naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen.

Det var efter att en jakthund blev angripen och riven i början på november som länsstyrelsens besiktningsmän kunde spåra två djur som följdes och där framförallt honan markerade revir.

Varg i Västerbotten

Vargarna ska jagas med helikopter och skoter

Både Vapsten och Vilhelmina norra sameby har avvaktat med att flytta sina renar till vinterbetesområdet i södra delen av Nordmalings kommun på grund av vargarna. Men efter en ansökan från samebyarna beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på vargparet.

Läs också: Personal hotas på grund av vargjakten

I beslutet finns tillstånd att också bedriva jakten med hjälp av motorfordon och helikopter och vargarna får också skjutas från helikoptern.

– Vanligtvis ringar vi in vargarna med hjälp av snöskoter sen drivs dom ut på en öppen yta som en myr eller sjö och då kallas helikoptern in och då blir jakten effektiv. Då kan de skjutas från helikoptern, säger en källa som är inblandad i jakten i området.

Samebyarna är lättade

För de aktuella samebyarna kom länstyrelsens beslut som en stor lättnad.

– Vargen ställer till mycket stora problem och massor av merarbete för oss och det blir nästan omöjligt att bedriva renskötsel om vi har varg inne i renhjorden, säger en av renskötarna som SVT Nyheter Västerbotten har talat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet