Snart öppnas nya multifunktionsbanan i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Öppnandet av Lyckseles multifunktionsbana närmar sig. Asfalteringen är klar och nu ska det slipas på detaljer innan det är dags för slutbesiktning nästa vecka.

Banan har diskuterats i nästan 30 år i Lycksele och kommer kanske framför allt att användas till rullskidåkning. Banan är väldigt efterlängtad av eleverna vid Skidgymnasiet.

– Här får man verkligen samma kupering som man får på skidspåren. På vägarna där vi tränar under barmarkssäsongen är backarna inte lika branta, säger Elin Blomberg som går sista gåret vid Skidgymnasiet.

Kostat 20 miljoner

Multifunktionsbanan kommer att ha fyra olika sträckor med olika svårighetsgrader. De två längsta banorna är klara, medan de två kortare blir klara nästa sommar. Banan har kostat 20 miljoner att bygga.

– För oss betyder det jättemycket att få banan bara 100 meter från skolan, vi är nog det enda Skidgymnasium som har banan så nära skolan, säger Petter Ögren, lärare vid skidgymnasiet.

Slingan som är tre kilometer kommer också att ha konstsnö i vinter.

Banan ska också kunna användas av rullstolsburna och inte enbart skidåkare och motionärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.