Sam Hedman skickade in den här tittarbilden från Hemavan torsdag 19 september. Foto: Sam Hedman

Snö på flera håll i Västerbotten – en officiell centimeter uppmätt

Uppdaterad
Publicerad

I norrbottniska Tarfala råder sedan igår meteorologisk vinter, men Kittelfjäll i Västerbotten har säsongens första uppmätta snödjup – en centimeter enligt SMHIs mätningar. Och även om snö har fallit på flera håll i länet så dröjer vintern.

Igår, torsdag, trädde vintern officiellt in i Sverige när Tarfala, öster om Kebnekaise, haft fem dygn med en medeltemperatur som inte överstigit noll grader. Det har redan snöat på flera håll i landet, men mätstationen i Kittelfjäll är den enda för säsongen som registrerat ett snödjup.

– Det är första officiella snödjupet i landet, även om det har lagt sig snö tidigare, säger SVTs meteorolog Per Stenborg.

Snödjup mäts dagligen i hela landet vid 08-tiden. Ingen snö har tidigare registrerats av mätstationerna i södra Norrland, Svealand och Götaland, men för norra Norrland mättes alltså en centimeters djup vid Kittelfjäll under torsdagen. På fredagen var snön dock ett minne blott.

Vintern dröjer ett tag till i Västerbotten

Det blev officiellt höst i Västerbottens län förra lördagen efter fem dygn under tio grader. Och även om både Vilhelmina och Åsele har haft mer än tre minusgrader under natten till fredagen, så får vintern vänta.

– Vi får nöja oss med höst ett tag till. Igår var det bara Stekenjokk i länet som hade vintertemperatur, alltså en dygnstemperatur under noll grader. Men jag tror att det klättrar över noll igen till helgen, säger Per Stenborg. 

I landets södra delar kan det bli över 20 grader varmt i helgen, men i norr blir det svalare – ner mot nollan. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för hård vind med snödrev eller nederbörd i Jämtlands län.

Här kan du läsa mer om hur SMHI mäter snödjupet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.