Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Meteorologen: Kan komma två decimeter snö Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Snöoväder rullar in i norr: ”Kan bli halt”

Uppdaterad
Publicerad

Det snöoväder som väntats i norra Sverige rullar nu in över landet. I samband med låga temperaturer kan det bli riktigt besvärligt på vägarna. Samtidigt varnas för kulingvindar längs hela östkusten.

– Det har redan börjat längst upp i norr, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

SMHI klass 1-varnar för snöfall över både kust- och inland i Norrbotten och Västerbotten. Under söndagen väntas stora mängder snö. Det fanns en varning för snöfall även i Jämtland under lördagen, men inte söndagen. Värre blir det längre norrut.

– Det är inte ett omfattande snöoväder men det är det första riktiga snöfallet som väntas i norr, även om det snöat tidigare i fjällen, säger Nitzan Cohen.

Snön väntas falla först över inlandet under lördagseftermiddagen, men rör sig sedan ut mot kusten. Där det kan bli problem med hala vägar ändå in över måndagen. Snön kan också övergå i regn längs kusten.

”Problem med halka”

Det kan bli svåra förhållanden, kanske värst på den högtrafikerade E4 längs kusten i Norr- och Västerbotten. Många har ännu inte bytt till vinterdäck.

I Norrbotten väntas totalt sett 10-20 centimeter snö i inlandet, vid kustlandet 10-15 centimeter.

– Det kan bli en del snö ändå. Lokalt kan det komma upp emot 20 centimeter. Det kan lägga sig en del på vägar och ge problem med halka i ganska stor utsträckning, säger Nitzan Cohen.

I Västerbotten varnar SMHI för 5-10 centimeter i inlandet och 5-15 längs kusten, mest i den norra länsdelen under söndagen.

– Det verkar kunna fortsätta under måndagsdygnet, men det är lite mer diffust, säger Nitzan Cohen.

En klass 1 varning för kulingvindar är också utfärdad längs hela östkusten, från södra Östersjön upp till Bottenviken i norr. Den gäller främst från natten till söndagen och in över söndagsdygnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så väntas snöovädret röra sig under helgen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer