Idag trädde antropologen Pinchos Vargas som studerat katastrofen på nära håll. Foto: SVT

Social och miljömässig katastrof

Publicerad

Under den sjunde rättegångsdagen trädde antropologen Pinchos Vargas fram som noga studerat de drabbade chilenarnas situation.

Under fredagens förhandlingar i Skellefteå tingsrätt vittnade en socialantropolog från staden Aricas universitet, om hur tusentals fattiga människor drabbats av en social och miljömässig katastrof i tungmetallernas spår.

– De senaste tolv åren har jag lärt känna hundratals familjer och tusentals människor i området Polygono. Det är extremt fattiga människor som kämpar för att överleva, sa Rodrigo Pinos Vargas när han under ed vittnade under ett fyra timmar långt förhör.

Bolidens avfall i Chile

Nära kontakt med de drabbade

En antropolog arbetar tvärvetenskapligt och väger in sociala, kulturella, ekonomiska och naturvetenskapliga aspekter för att studera livet hos grupper av människor.

– Man ska låta verkligheten visa sig genom att själv finnas på plats i den grupp man studerar, sade Pinos Vargas.

Vargas har tagit aktiv del i de drabbade människornas situation. Kontaktat myndigheter, experter och kulturarbetare. Uppmuntrat människor att göra sin röst hörd.

– Folk var utsatta för gifter som arsenik, bly, kadmium, krom och kvicksilver, men fick ingenting veta av myndigheterna. Rätt till information är grundläggande för att kunna fatta rätt beslut. Det viktiga är att formulera rätt frågor. Vi uppförde en teaterpjäs som stärkte befolkningen i området, och samtidigt visade övriga invånare i stan vilken social och miljömässig katastrof de lever i.

Svåra sjukdomstillstånd

Först ett par decennier efter tungmetallernas inverkan på miljö och människor blev problemen erkända av myndigheterna. Motvilligt tvingades de till skadestånd, sanering, hälsotester och evakuering av de som bodde närmast ett viktigt riskområde, gruvbolaget Promels anläggning.

Fattiga människor placerades i undermåliga hus, som bara hade en fasad, ett kök på fyra kvadratmeter och en toalett på 4 kvadratmeter, i övrigt jordgolv och ett stängsel.

Lungsjukdomar som bara drabbar storrökare

När antropologen Pinos Vargas började sitt arbete 2005 hade arseniken och blyet orsakat besvär hos invånarna i området. Tolv år senare handlar det om svåra sjukdomstillstånd som cancer i alla åldrar och missfall.

– Lungsjukdomar, som bara storrökare får, drabbar människor som aldrig rökt. Många barn har dålig inlärningsförmåga, barn får svåra problem med lungor, njurar, skelett.

”De döda hundarnas fotbollsplan”

Pinos Vargas antog att området närmast gruvbolaget Promels upplag för materialet från Boliden skulle vara värst kontaminerat. Istället konstaterades de mest extrema blyhalterna i stadsdelen Los Industriales 2, nära ”De döda hundarnas fotbollsplan”.

– Det måste finnas en orsakskälla. Och det visade sig att Promel hade dumpat en provsändning med 300 ton våtverksslam från Boliden, som de processat utan att lyckas. Det materialet innehöll tusen gånger så mycket bly som annan mark i närheten.  I hundra tillfrågade familjer fanns 42 cancerfall, varav 27 människor hade dött under några år. Cancerfallen är obegripligt många i just de gränderna, berättade Rodrigo Pinos Vargas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet