Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Eliasson (S) och Max Fredriksson (KD) nominerades till kommunstyrelsens ordförande – hör dem i klippet ovan efter resultatet. Foto: SVT/Moa Lindberg

Socialdemokraterna fick styret i minoritet i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Socialdemokraterna tar över styret i Vilhelmina kommun. Det avgjordes i en omröstning i måndagens kommunfullmäktige.

– Det känns bra, men vi har utmaningar framför oss, säger Andreas Eliasson (S), ordförande kommunstyrelsen och blivande kommunalråd.

Kristdemokraterna hade i tidigare kommunfullmäktige nominerat Max Fredriksson (KD) till kommunstyrelsens ordförande. Strax innan omröstning meddelande C och M att de ingått en valteknisk samverkan, vilket gjorde att KD drog in sin nominering.

I dagens fortsättning på kommunfullmäktige nominerades både Max Fredriksson (KD) och Andreas Eliasson (S) till posten. Det blev en sluten omröstning som avgjorde.

– Vi är fortfarande separata parter, men i dag är vi i ett nytt läge där ingen har majoritet. Vi lämnar därför över till kommunfullmäktige att ta beslut, sa Max Fredriksson.

Omröstningen slutade med att Eliasson fick 13 röster, Fredriksson 11 röster och tre röstade blankt. Därmed kommer Socialdemokraterna att styra kommunen i minoritet och Andreas Eliasson (S) blir kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Se mer om röstningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.