Kristdemokraterna i Vilhelmina kommun: Demokratin saknas

Uppdaterad
Publicerad

Inför höstens val vill Kristdemokraterna i Vilhelmina kommun återinföra demokratin – då de tycker att oppositionen har för lite insyn i beslut som tas.

– Det är en del av demokratin att även de som inte har majoritet ska ha möjlighet att påverka, Lennart Fjellman (KD), ledamot i kommunstyrelsen.

Med ett nytt val runt hörnet lyfter Kristdemokraterna frågan om att återinföra demokratin som de tycker saknas i kommunen efter att en ny majoritet mellan Centern och Socialdemokraterna tog form 2020.

– Det är väljarna som beslutar hur många mandat det blir i höstens val. Men majoriteten har kastat ut oppositionen från vice ordförande i nämnderna och därför har vi ingen insyn längre, det är ett beslut som är fattat, säger Lennart Fjellman (KD), ledamot i kommunstyrelsen.

Valet 2022 Vilhelmina

Politiskt alternativ instämmer

Även Politiskt alternativ i Vilhelmina anser att demokratin avsaknas i kommunen och menar att det är viktigt med ett samarbete för att en glesbygdskommun ska fungera.

– Kommunpolitiken måste bygga på ömsesidig respekt för hur politiken ska organiseras, där oppositionens insyn och medverkan är central för en demokrati, säger Tommy Sterling, Politiskt alternativ.

I klippet hör du varför detta är en viktig fråga för Kristdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Vilhelmina

Mer i ämnet