Elev på kulturskola Foto: Henrik Montgomery/TT

Sorsele tänker starta kulturskola

Publicerad

Sorsele har länge varit en av de kommuner som saknat kulturskola. Nu har pengar avsatts för att etablera en kulturskola under 2019. Det skriver kommunen på sin webbplats.

Under nästa år kommer en kulturskola etableras i Sorsele. Tanken är att erbjuda barn och ungdomar ett brett utbud av kulturaktiviteter och lärande.

– En väl fungerande kulturskola är en av förutsättningarna för ett rikt och varierat kulturliv i kommunen från generation till generation, säger Pär Röckner, Fritids- och kulturchef, som kommer att ansvara för kulturskolan till kommunens sajt.

Kulturskolan ska prioritera utbildning för barn från årskurs fyra fram till dess att de lämnar gymnasiet.

– Det här är en fråga vi har jobbat mycket med. Vi tror att det är viktigt för våra ungdomar, och för kommunens attraktivitet och framtida utveckling av kommunen, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (V). 

I den kommunala kultur- och musikskolan erbjuds ofta ämnen som musik, dans, drama, teater och bild.

Den långsiktiga trenden är att kommunerna breddar verksamheterna och går från renodlade musikskolor till kulturskolor. Musiken är dock fortfarande det ämne som dominerar.

Under 2015 deltog ca 430 000 barn i kultur- och musikskolornas aktiviteter och kommunerna satsade närmare 2,6 miljarder kronor på verksamheten.

Fakta: Sveriges kommuner och landsting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer