”Vi vill att ni som förtroendevalda följer folkets röst och ger oss en framtidstro som stavas frihet” – Så skriver Tobias Lundmark och Emil Eriksson tillsammans med ett trettiotal andra ungdomar i ett öppet brev till Sorsele kommun. Foto: TT/Privat

Ungdomar skriver öppet brev till politikerna

Publicerad

Politikerna i Sorsele valde att strunta i folkomröstningen genom att rösta för bygget av en vindkraftspark under ett kommunsammanträde tidigare i april. Nu har flera ungdomar samlats för att skriva en vädjan till kommunstyrelsen.

Centerpartiet och Vänsterpartiet gick emot resultatet i folkomröstningen och sa ja till en vindkraftspark i Sorsele under kommunens sammanträde tidigare i april.

– Vi satt ett par stycken och diskuterade att det kändes obehagligt att politikerna ska gå emot folkets röst. Många ungdomar vill inte ha det så, vi vill att politikerna ska lyssna på oss unga då många yngre röstade nej, Tobias Lundmark, boende i Sorsele.

Vill ha förändring

Ett trettiotal ungdomar har nu författat ett brev som de hoppas att politikerna ska ta i beaktning inför fullmäktige den 25 april. 

”Vi vill att ni som förtroendevalda följer folkets röst och ger oss en framtidstro som stavas frihet. Sorsele kommun jobbar efter värdegrunden: mod, glädje och respekt. Därför tycker vi att ni ska ha mod och respekt att lita på att folket har rätt. Att våga visa glädje för att vi bryr oss och värnar om det vi har”. Så skriver de bland annat i brevet. 

– Vi ville framföra hur vi ungdomar ser på det hela, vi är många som är engagerade, säger han.

Vill ha naturlivet

I vädjan menar man att en vindkraftspark inte är attraktivt för ungdomarna, som oftast väljer att bo kvar på orten på grund av jakten, fisket och naturlivet.

– Vi tänker på det vi uppskattar med att bo här, och känner på så sätt att det är ett ingrepp av kommunen att förstöra det vi tycker om, säger Tobias Lundmark.

”Vill inte ha det såhär”

Vädjan skickades till kommunhuset under måndagen.

– Vi tror att det väger tungt att vi engagerar oss. Det är många ungdomar som inte vill ha det såhär, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter