Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Luca Romano berätta om sitt engagemang Foto: SVT

Luca hjälper äldre i Umeå: ”Jag miste min kusin i corona”

Uppdaterad
Publicerad
För Luca Romano, sportchef för Umeå BSKT, är det en självklarhet att hjälpa äldre, hålla social kontakt och hjälpa till när det behövs. I flera år har han och idrottsklubben engagerat sig som volontärer genom Frivilligcentralen – ett arbete som förändrats under coronatiden.
– De är i samma ålder som min pappa, jag märker att det finns glädje av att jag ringer och pratar med dem, säger Luca.

Luca Romano sitter ofta i telefon och det handlar inte bara om basket. Han har många bollar i luften. Han har hela världen i sin telefon, statistik över smittspridningen, kontakten med sina nära och kära men också ett frivilligt engagemang – att hålla kontakt med äldre här i Umeå som kan behöva lite sällskap och ibland hjälp med praktiska saker.

– Just nu går det ju bara att talas vid i telefon, vi måste respektera de restriktioner som är och vara rädd om de äldre, säger Luca Romano.

Kusinen dog i covid-19

Han vet personligen hur fort det kan gå från att någon med underliggande sjukdom faller offer för covid-19. Hans kusin insjuknade efter att ha varit i kontakt med någon i norra Italien. Efter sex dagar på sjukhus dog han tidigare i veckan, 69 år gammal.

-Det kunde inte ens hållas en begravning, alla tvingas stanna inomhus så det var bara prästen där, berättar Luca, som nästan dagligen håller kontakt med de äldre både här i Sverige och i Italien.

Luca Romano tror att det är extra viktigt att hålla kontakten i tider av oro för corona. Han har själv hela sin nära släkt i isolering hemma i Italien.

Se när Luca Romano ringer upp sin pappa i karantän i Italien i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet