Coronapandemin har ingen tydlig påverkan på bostadsmarknaden i norr. Foto: SVT

Stabila villapriser i norr – trots corona

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen verkar inte påverka bostadsmarknaden i länet speciellt mycket. I alla fall inte om man ska tro bostadssajten Booli, som sammanställt slutpriser vid bostadsaffärer.

I Stockholmsområdet sjönk försäljningspriset på hus med 2,9 procent under april jämfört med mars i år. I norra Sverige ökade slutpriserna däremot med 3,1 procent.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, säger att bostadsmarknaden påverkas mest där viruset slagit till hårdast. 

SVT granskar bostadsmarknaden

– Norra Sverige har inte drabbats på samma sätt som i Stockholm, säger han.  

Booli har valt att slå ihop hela norra Sverige för att få ett bra index. De flesta observationer som gjorts är kring de större städerna.

Villapriser högre än för ett år sedan

Svensk Mäklarstatistik AB har siffror som går att bryta ner på Västerbotten. Priserna på villor i länet har gått ner de senaste månaderna, men ligger ändå högre än för ett år sedan.

– Vi märker ingen tydlig påverkan i norr. Vi skulle ha sett ett större ras om vi haft en större oro, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik

Lennart Odsander arbetar som mäklare i Umeå och han håller med om att corona inte påverkat bostadspriserna här uppe ännu. Det är dessutom många som är intresserade av att komma på visningar. Mäklarna försöker då ordna enskilda visningar så långt som det är möjligt. Lennart Odsander har även ordnat en digital visning för en person från Piteå som var intresserad av en bostad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet