Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har fördubblat vår lunchservering” – hör om hur fler söker sig till stadsmissionen i Umeå. Foto: SVT, Julia Pohjanen

Oro för ökad hemlöshet under lågkonjunkturen – stadsmissionen i Umeå: ”Tror vi kommer få fullt här”

Uppdaterad
Publicerad

Fler riskerar att bli hemlösa till följd av inflationen och lågkonjunkturen, konstaterar Sveriges stadsmissioner i en rapport. På Umeå stadsmission så är trycket högt till akutboendet redan nu och man befarar att det ska öka.

– Risken är stor. Som situationen är nu så tror jag att vi kommer få fullt här, säger Henrik Källberg, enhetschef på Umeå stadsmission.

Tidigare var det i första hand personer med psykisk ohälsa och missbruk som sökte sig till Stadsmissionens verksamheter. Idag har dessa människor fått sällskap av personer som lever i ekonomisk utsatthet, med svag förankring på arbetsmarknaden.

Det ekonomiska läget gör att Sveriges stadsmissioner förväntar sig att den gruppen kommer att öka.

– Det här klassas inte som ett socialt problem. Om du är bostadslös och inte lider av psykisk ohälsa kan du inte kandidera för att få bostad av kommunen utan du förväntas sköta det själv, säger Henrik Källberg, enhetschef på Umeå stadsmission.

Den senaste nationella kartläggningen som gjordes av Socialstyrelsen 2017 visade att omkring 33 000 personer i Sverige levde i hemlöshet – 62 procent män och 38 procent kvinnor. En ny kartläggning ska genomföras under 2023.

”Personer sover i parkeringshus”

Förra året beräknade Umeå kommun att 466 personer i Umeå levde i någon form av hemlöshet. Det är en minskning med 41 personer jämfört med mätningen 2021 – men mörkertalet och felmarginalen i mätmetoden gör att det inte går att slå fast att hemlösheten minskar i Umeå.

På Stadsmissionens akutboende har man 8 platser, 2 för kvinnor och 6 för män i samarbete med Umeå kommun. Under året har man ungefär 80 procent beläggning.

– Vi vet att det finns människor som väljer att inte komma till oss. Som av olika anledningar väljer att sova i trapphus, parkeringshus och utomhus. Det kan handla om psykisk ohälsa och missbruk och dåliga erfarenheter av att söka hjälp, säger Henrik Källberg, enhetschef på Umeå stadsmission.

”Allt blir dyrare och man får lägga pengar på att överleva” – se Henrik Källberg visa akutplatserna i Umeå i videon.

Fakta hemlöshet:

Socialstyrelsens definition av hemlöshet, som även stadsmissionerna använder sig av, inkluderar fyra olika boendesituationer:

• Akut hemlöshet: Personer i akut behov av tak över huvudet som är hänvisade till akutboenden, härbärgen, jourboenden eller sover på gatan.

• Boende på institution eller kategoriboende: Intagna på kriminalvårdsanstalt eller behandlingshem eller stödboende i kommunal, regional eller privat regi och som tre månader före utskrivning fortfarande saknar ordnad bostad.

• Långsiktiga boendelösningar: Personer som bor i en av kommunen ordnad försökslägenhet eller träningslägenhet eller har fått ett socialt eller kommunalt bostadskontrakt till följd av att de inte kan skaffa bostad på egen hand.

• Eget ordnat kortsiktigt boende: Personer som bor tillfälligt och kontraktslöst hos vänner, bekanta eller släkt, eller som har ett inneboende- eller andrahandskontrakt som är kortare än tre månader.

Källa: Socialstyrelsen, Sveriges stadsmissioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.