• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Starka reaktioner om polisen Jennys öde

Många har reagerat på att polisen stoppar Jenny Erisson att arbeta för utsatta kvinnor. Och många är upprörda över polischefens uttalande om att misstänkta gärningsmän kanske måste möta henne i receptionen.

Jenny Eriksson har fått många reaktioner efter att det blivit känt att polismyndigheten inte tycker hon kan fortsätta som ordförande i föreningen hand i hand för kvinnorfrid.

– Det är många som tagit kontakt med mig och stöttat mig. Vi har också fått flera nya medlemmar i föreningen vilket är jätteroligt, säger Jenny Eriksson till SVT Nyheter Västerbotten.

LÄS MER: Jenny förbjuds engagera sig för våldsutsatta kvinnor

Hand i hand för kvinnofrid som startades förra året har sökt medlemskap i Unizon som är ett förbund som samlar 130 kvinno och tjejjourer runt om i landet. Olga Persson är generalsekreterare och hon har läst om Jenny Eriksson i media. Hon reagerar på områdeschefen Lars Wahlbergs uttalande:

– Jobbar man i receptionen och till exempel ska ta emot samtal av den som skulle kunna vara gärningsman. Hur skulle det uppfattas om man är engagerad i en sådan här förening, sa Lars Wahlberg till SVT tidigare.

Konstigt om inte poliser får arbete mot kvinnovåld

Olga Persson menar att det borde vara en självklarhet att misstänkta gärningsmän möter poliser som är emot mäns våld mot kvinnor. 

– Det vore ju ytterst konstigt om det fanns anställda inom polismyndigheten som inte arbetar för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, om man då väljer att manifestera den alldeles självklara uppfattningen i en förening så kan det inte vara oförenligt med polisyrket, säger Olga Persson. 

Även på SVT Nyheter Västerbottens Facebook har många reagerat och det är uteslutande till stöd för Jenny Eriksson. 

Foto: Skärmdump.

Skadar inte förtroendet

Emma Vigren (S) är ordförande för jämställdhetsutskottet i Umeå kommun. Hon säger att hon inte har insikt i polisens reglemente men hon reagerar på polischefens uttalande och hon tycker fler borde engagera sig i frågan om mäns våld mot kvinnor. 

– Jag tycker inte det skadar polisen förtroende. Jag tycker snarare det är positivt att poliser engagerar sig, säger Emma Vigren (S). 

Jenny Eriksson känner sig stärkt efter uppmärksamheten och hon säger att flera kollegor också reagerat på Lars Wahlbergs uttalande i Svt. Och hon uppmanar chefen att komma och prata med henne. 

– Han förstår nog inte hur vi arbetar. Jag tycker han kan komma och prata med mig så  kan jag förklara hur vår förening arbetar, säger Jenny Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer