Alpina VM i Åre och Skandinaviska mästerskapen i vintersim avgörs i helgen. Foto: Pontus Lundahl/TT/SVT

Plusgrader och stormvind hotar flera evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas riktigt besvärligt väder till helgen. SMHI skriver risk för stormbyar från Jämtlandsfjällen och norrut. Samtidigt har omslaget till plusgrader redan gjort det jobbigt för VM-arrangörerna i Åre. I Västerbotten väntar flera traditionsevenemang, men arrangörerna här lugnar.

Många som har planer på att vistas utomhus under helgen följer SMHI:s väderprognoser med stort intresse. På fredagsmorgonen uppger SMHI fortsatt att det finns risk för storm i Jämtlandsfjällen, hela Västerbottens län och längs Norrbottens kust. I Norrbottens inland och i norra Lapplandsfjällen har risken övergått i en varning.

– Det kan nog bli rejält stökigt i vinden, jag tror att det största problemet kommer att bli sikten, säger Johan Af Ekenstam som är områdesansvarig för fjällräddarna kommande helg.

Från extremkyla till plusgrader

Fjällräddningen avråder från vistelse i brant terräng på grund av lavinfaran och de som ska ut på isen bör också vara försiktiga.

– Det har blivit vattensjukt på många ställen och då kan det vara svårt att bedöma isens tjocklek, säger Af Ekenstam.

Under helgen arrangeras också många utomhus-evenemang. I Åre jobbar alpina VM-arrangörerna hårt med underlaget i skidbackarna som påverkats rejält av ett väderomslag från extremkyla till plusgrader, något som inte varit populärt bland storstjärnor som Sofia Goggia och Mikaela Shiffrin.

– Sett till förhållandena här de senaste två veckorna tycker jag inte de ska lägga OS här, säger Shiffrin till Expressen.

Pridefestival, vintersim och vintervecka

 I Skellefteå är det dags för årets upplaga av Skandinaviska mästerskapen i vintersim. Det är dessutom pridefestival i stan.

– Det går nog bra, även om det blåser, när man vinterbadar är det nog inte blåsten man gruvar för mest. Vi har ordnat tävlingar i 36 minusgrader, så vi är luttrade, säger Lars Westerlund, talesperson för arrangörsföreningen Mörkret och kylans glada vänner.

I Vilhelmina ordnas www-helgen med bland annat isstolps-tävling.

– Det är ingen fara, stolparna är bra förankrade, säger Gunnar Wikström på Lions i Vilhelmina.

Han är mera orolig för iskyrkan som kan töa snabbt om det blir plusgrader och hård vind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.