Stina Stoor sitter framför sina tavlor på vernissagen i Boliden Foto: Privat

Prisade allkonstnären Stina Stoor ställer ut sin konst för första gången

Uppdaterad
Publicerad

På midsommardagen var Stina Stoor på plats på Folkets hus i Boliden för vernissage. Utställningen med hennes konst pågår fram till 29 juni.

– Jag har aldrig sett alla de här tavlorna i ett rum förr själv. Så det kommer att bli en jättekonstig upplevelse och nervöst, mycket mer nervöst än jag trodde att det skulle vara, säger hon.

Stina Stoor berättar att målandet i sig aldrig har varit jobbigt utan snarare fungerat som ett utlopp, det där som varit lugnt och skönt som hon inte behövt stressa upp sig över.

– Så jag hade inte räknat med att jag skulle bli nervös men nu har nerverna börjat komma krypande ändå, säger hon med ett skratt.

Hon berättar att hon också kommer att ha med en av tavlorna som hon målade under sin tid på den psykiatriska mottagningen i Moskva.

– Så det är målningar ända från i höstas till helt nytt i princip, det nyaste är väl bara några veckor sedan det blev klart.

Varför ställa ut i Boliden?

– Jag tycker att det är viktigt att det händer saker utanför de stora centralorterna, att mer av Norrland lever än så. Det är ju liksom därför jag hamnade här, jag hörde inte ens av mig till gallerierna i Umeå.

Hon funderade däremot över att ställa ut på ett större ställe, men valde ändå Boliden. De frågade först, innan det ens fanns i tanken att det skulle bli en utställning.

– Jag sa ”Nä det går inte, jag tänker inte ställa ut det här”, men sedan när jag väl började vara klar så att jag kunde visa upp något, då kändes det självklart att inte tacka nej till Boliden bara för att det låg avsides för ganska många. Det ligger ju väldigt centralt för dem som är nära!

Utställningen pågår till den 29 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.