Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Sjöström som äger en däcksfirma i Dorotea är bekymrad över bristen på däck i vinter. Hör honom i klippet. Foto: SVT/Nader Sedehi/Marilén Karlsson

Stor brist på däck hos firmor i Västerbotten – väntetider drabbar kunderna

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på däck hos däckfirmor i Västerbotten just nu på grund av kriget i Ukraina.

Det innebär långa väntetider för kunder och ökade priser.

– Det är ett stort problem. Vi vet att tillgången på dubbdäck kommer att vara begränsad, speciellt de märken som hade mest tillverkning i Ryssland, säger Kristoffer Bång, delägare i en däcksfirma i Umeå.

Snart är det vinter och dags för att byta till vinterdäck. Men om du är i behov av nya dubbdäck kan du få problem.

Priserna har ökat

De flesta däckmärken tillverkas i Ryssland. De stora däcktillverkarna har stängd sina fabriken i landet efter att kriget i Ukraina bröt ut. Som följd blir tillverkningen av dubbdäck marginell. Resultatet blir begränsad tillgång och högre priser, förutspår däckhandlarna.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Bengt Sjöström, som jobbat på däckverkstaden i Dorotea i 32 år, är bekymrad.

– Jag är orolig att inte kunna tillgodose mina kunders behov. Vill man ha tag i däck måste man beställa nu, säger Bengt Sjöström.

”Se över däcken nu – vänta inte”

– Det kommer att bli tufft. Det kommer att vara brist på dubbdäck i vinter även om vår underleverantör har lovat oss att vi kommer att få tillräckligt med däck, berättar Simon Israelsson som är chef på en däckfirma i Umeå.

Hör företagarna berätta om bristen på dubbdäck i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet