Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den äldsta har varit 92 – det är en upplevelse i sig” – hör Hanna Sundquist om att vårda annorlunda patienter på barnavdelningen Foto: Jan Färingö / SVT.

Stor brist på vårdplatser i Västerbotten – vuxna vårdas på barnavdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus i Umeå – samtidigt som det är högt tryck på vården. Patienter flyttas därför runt på sjukhuset. På barnavdelningen 2 vårdas ibland även vuxna patienter – ibland så gamla som 90-åringar.

– Det är otroligt stor påfrestning för personalen, säger Anna Wänman, avdelningschef.

På grund av personalbrist har antalet vårdplatser på Norrlands universitetssjukhus, Nus, dragits ner. Samtidigt är det många som behöver vård. Detta märks av på barnavdelningarna.

– Det är jättemånga barn som är sjuka i infektionssjukdomar nu. Just nu är vi är bemannade för 12 patienter, men det är 16 patienter som ligger inne, säger Hanna Sundquist, barnspecialistundersköterska.

Hon fortsätter:

– Det är endast de absolut sjukaste som får läggas in.

”Tar inte hit missbrukare”

Eftersom det är stor personalbrist på vuxenavdelningarna vårdas även äldre patienter på barnavdelningarna. Detta har man gjort sedan i somras och under hela hösten.

– Vi har vissa krav. Vi kan inte ta hit missbrukare, det går inte. Det måste vara patienter som kan vistas tillsammans med barn, säger Anna Wänman, avdelningschef på barnavdelningen 2.

Påfrestande för personalen

När man tar in vuxna patienter är det en utmaning för personalen.

– Vi försöker i allra möjligaste mån att inte placera de vuxna tillsammans med barnen. Det är otroligt påfrestande för personalen eftersom man inte är van vid vuxna, säger Anna Wänman.

Enligt verksamhetschefen har man i nuläget inga äldre patienter, men detta kan ändras fort. Avdelningschefen säger att man vill hjälpa till eftersom det är tufft på många avdelningar. Samtidigt måste man se till sina egna patienter.

– Vi hjälper i mån av plats. Vi kan säga nej om det absolut inte går. Vi har ingenstans att skicka våra barn, kommer barn in så är det vi som måste ta emot dem. Vi måste se till att vi kan sköta om dem, och utifrån det kan vi sköta vuxna i den mån vi klarar av det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.