Nästan var femte elev i Skellefteås kommunala grundskolor var frånvarande under måndagen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stor frånvaro på skolorna i Skellefteå – nära 2 000 elever borta

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset sprider sig snabbt bland elever och skolpersonal. I Skellefteå har nära 2 000 elever frånvarorapporterats under måndagen.

Under helgen har 16 lärare och rektorer ringt smittskydd i Västerbotten med anledning av att många insjuknat.

– Vi ser inga tecken på att smittspridningen mattas av, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare i Västerbotten.

I Skellefteå har man under måndagen 1 364 elever frånvarande i grundskolan. Bland gymnasieleverna hade 578 elever anmälts frånvaro.

Värst bland grundskolorna är det på Byskeskolan där 38 procent av eleverna är hemma, tätt följt av Stackgrönnanskolan där 36 procent av eleverna är hemma.

På Morö backe skolan saknades flest elever sett till antal, 149 elever, under måndagen. Bland gymnasieskolorna i Skellefteå hade Anderstorp 330 elever frånvarande.

– Sjukfrånvaron är i stort sett jämt fördelat över klasserna, det är ett par klasser där fler, upp tilltio, elever är frånvarande. Undervisningen pågår utan några större förändringar. Men det är klart att vi får hjälpas åt mer än vanligt då några ur personalen också är borta och det är svårt med vikarier, säger Charlotta Dahlqvist, rektor på Morö backe skola.

Stor personalbrist

Det är generellt många ur personalen i grundskolan i Skellefteå som är borta just nu.

– Men det varierar kraftigt mellan olika enheter. En avdelning på grundsärskolan är stängd på grund av personalbrist. Där är en handfull personer sjuka och det finns konstaterad covid. I övrigt har skolan inte stängt ner något eller kör på distans.  Det stora är personalbristen, det jobbar vi mest med just nu säger Henrik Bolin avdelningschef för grundskolan i Skellefteå.

Krisledning i Umeå

Även i Umeå är det hög frånvaro bland elever och personal i förskola, grundskola och gymnasieskola. På ett 15-tal skolor har enstaka klasser gått över till distansundervisning under några dagar.

Utbildningsförvaltningen i Umeå har aktiverat sin högsta krisledningnivå från och med måndag för att kunna fatta beslut om vidare åtgärder ifall situationen kräver det.

Gör enskilda bedömningar

Smittskydd fortsätter göra enskilda bedömningar gällande om hela klasser ska skickas hem och få distansundervisning i de fall där flera elever i en klass är smittade.

– Vi försöker hålla oss till att barn ska vara i skolan så mycket som möjligt. Ibland kan tre barn i en klass blivit smittade på olika håll och varit ifrån klassen några dagar – då är det inte lönt att låta hela klassen gå hem när inkubationstiden redan är över. När man däremot ser en fortsatt smittspridning, då kan klassen behöva vara hemma några dagar för att kyla ner spridningen, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet