Foto: SVT

Stora telefonistörningar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora problem med telefonin för boende i byar kring Vindeln. Ungefär 200 personer ska vara drabbade. Dessutom är det störningar i Saxnäs vid Marsfjällen.

Per Sandström från Buberget utanför Vindeln berättar att de boende ha haft problem med det mobila nätet sedan november. Han har själv ringt till Telia flertalet gånger för att påtala detta.

– Jag får olika svar varje gång. Sist var det någon som skulle ringa upp, men det hände aldrig, säger Sandström.

Kan inte larma

Många är utan fast telefoni och kan inte larma 112 om olyckan skulle vara framme.

– Ska någon måsta dö innan det händer något, undrar Sandström upprört.

De byar som berörs är Buberget, Vindelnånäset och Kryckeltjärn, enligt Sandström.

– För ett tag sedan skulle vi larma ambulans då ett barn var allvarligt sjukt. Men vi kunde inte få någon täckning. Vi vart tvungna att springa ut på gården och leta täckning tills vi kunde ringa 112, säger han.

Idag fungerar inte telefonerna alls enlig honom. Sandström ser telefonmasten från sitt hus, men kan ändå inte ringa. Däremot fungerar det att smsa.

– Ibland när man ska ringa kan man höra två andra helt främmande personer prata med varandra, säger han.

Nya problem i Marsfjällen

Dessutom är det återigen problem med telefonin i Saxnäs, vid Marsfjällen.

– Vi har haft problem med både fast och mobilt nät sedan i lördags. Om vi ska larma måste vi åka18 kilometer till nödtelefonen i Saxnäs, säger Gunilla Söder, som är kritisk till den bristande informationen från Telia.

Här kan du läsa Telias svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.