Foto: SVT/arkiv

Stormen Jan stänger skolan i Saxnäs

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser för fullt och orkanvindar är uppmätta i Stekenjokk. Nu stängs ytterligare en skola i Västerbotten till följd av stormen.
– Det är för farligt att ha barnen ute på vägarna, säger Christer Staaf, förvaltningschef för grundskolan i Vilhelmina kommun.

Igår beslutades att skolan i Risbäck, Dorotea, ska vara stängd under fredagen på grund av stormen. Under natten har vindar på 49 meter per sekund uppmätts i Stekenjokk. Nu har man beslutat att även stänga skolan i Saxnäs i Vilhelmina kommun.

– Vi tog beslutet nu på morgonen. Det blåser otroligt hårda vindar och har börjat komma snö, säger Christer Staaf till SVT Nyheter Västerbotten.

Omkring 40 elever berörs av beslutet, men förskolan håller öppet ändå, om någon förälder själv vill köra och lämna sitt barn.

– Det blåser mycket och är otäckt i vindbyarna. Vi har haft ett möte på morgonen och tagit det här beslutet. Nu ringer vi runt till alla elever och meddelar beslutet, säger han.

Förberedde sig under torsdagen

Redan under gårdagen började skolorna i Västerbottens fjäll- och inland att förbereda sig inför stormen och planera för olika scenarion.

– Vi förberedde så att vi skulle kunna fixa mat till alla elever även om det blev strömavbrott. Sedan tog alla lärare med sig klasslistorna hem ifall vi skulle behöva stänga skolan.

I nuläget finns det inga indikationer på att skolan i Dikanäs behöver stängas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Jan

Mer i ämnet