Susanne Åhlund, t.v, är vice ordförande i Barnmorskeförbundet. Foto: Tomas Oneborg, TT / Elisabeth Ubbe

Barnmorskor vill se satsning på vård efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som drabbats av förlossningsskador bör söka hjälp – även om det gått flera år sedan de födde barn. Barnmorskeförbundet vill se samma satsning på eftervården som gjorts på förlossningsvården.
– Kunskapen där har aldrig varit så bra som nu, det är i eftervården det brister, säger Susanne Åhlund, vice ordförande i Barnmorskeförbundet.

Enligt Susanne Åhlund ska kvinnor som drabbats av förlossningsskador inte ska gå med symptomen utan söka hjälp:

– Antingen går man via primärvården, eller gyn-mottagningen i den region man bor. De flesta kvinnor har ju kontinuerlig kontakt med barnmorska från de att de fyller 23 i och med cellprovtagningar, det kan vara ett bra tillfälle att lyfta problemen även om man gått med symptomen ett tag.

– Min erfarenhet är att man kommer väldigt långt bara av att få komma till någon och får bekräfta sina upplevelser. De flesta regioner i landet har endast en eller max två uppföljningar efter förlossningen för kvinnorna, istället ligger fokus på barnet, så där måste det bli bättre, säger hon.

Satsa på eftervården

Susanne Åhlund har över 25 års erfarenhet som barnmorska och konstaterar att förlossningsvården aldrig har varit så bra som den är nu, men att det finns mycket att arbeta med hos kvinnorna när barnet väl har fötts.

– Vi måste förbättra tillgången till stöd och vård till kvinnorna efter förlossningarna, vi måste utgå från kvinnornas upplevelse istället som det är idag där man utgår från hur vården graderar förlossningsskadorna, säger hon och fortsätter:

– Drabbas man av en större bristning har vi ett bra stöd och uppföljning, men bristningar i grad ett och två, där måste eftervården stärkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet