Arkivbild. Den högsta byggnaden kan bli 12 våningar hög och sträcka sig 40 meter upp i luften. Foto: SVT

Storsatsning på nytt centrum i Hemavan

Publicerad

Balticgruppen planerar tillsammans med Cityfastigheter en storsatsning på ett helt nytt centrum i Hemavan. Bland annat vill man bygga både höghus och handelsområde.

Lokaltidningen berättade under onsdagen om de stora planerna för ett helt nytt centrum i Hemavan. Balticgruppen och Cityfastigheter har i en ansökan föreslagit en byggrätt på 39 000 kvadratmeter.

– Vi vill få bygga ett centrum och utveckla Hemavan ytterligare ett steg, säger Annika Ljungblad, fastighetsutvecklare vid Balticgruppen till SVT Nyheter.

Bland annat planeras byggnationer av bostäder, kontor, restaurang och handelsområde. Den högsta byggnaden kan bli 12 våningar hög och sträcka sig 40 meter upp i luften.

– Det kan bli ett litet landmärke och något som kan sticka ut och verkligen visa att det här är centrum, säger Ljungblad.

Möte med bofasta

Under tisdagen hölls ett samrådsmöte med boende och andra aktörer i Hemavan där de fick lämna synpunkter på planerna.

– De som bor där vet hur det fungerar året runt i Hemavan. Deras synpunkter var jättebra och det diskuterades om både höjden, trafiksituationen och sådant. Men i stort upplever jag det som väldigt positivt, det var ett konstruktivt möte, säger Ljungblad.

Bygget kommer inte realiseras riktigt än utan nu väntar marknadsundersökningar och planeringsarbete innan det faktiskt kan bli tal om byggstart.

– Det blir inte något byggande förrän nästa år som tidigast, säger Annika Ljungblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.