Totalt är det nästan 280 miljoner som ska läggas på skogsforskningen. Foto: SVT

Närmare 280 miljoner satsas på skogsforskning

Publicerad

Närmare 280 miljoner kronor ska satsas på skogsforskning där både SLU och Umeå universitet är med och delar på pengarna.

Det är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som står bakom satsningen där både Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Umeå universitet är med. Under en tioårsperiod ska 100 miljoner kronor satsas på forskning inom skogsproduktion och skogsskötsel vid SLU.

Dessutom satsas 180 miljoner kronor på forskning om trädgener, skogsbioteknik och skogsgenetik vid SLU, universiteten i Umeå och Uppsala samt Science For Life Laboratory.

Enligt Umeå universitets rektor Hans Adolfsson är man glada över att stiftelsen fortsätter att stödja deras verksamhet inom just skogsforskning.

– Den här satsningen gör att vi ytterligare kan utveckla den verksamheten och ta forskningen framåt, säger han i ett pressmeddelande.

Ska kartlägga granar och tallars arvsmassa

Satsningarna kommer att tillåta ett samlat grepp om grundforskning då man vill förstå de underliggande förutsättningarna för skogstillväxt utifrån ett genetiskt, fysiologiskt och skogsskötselmässigt perspektiv.

Vidare kommer variationen i arvsmassorna hos tusentals granar och tallar kopplade till de svenska barrträdsförädlingsprogrammen att kartläggas. Detta kommer enligt universitetet ge viktiga grundforskningsverktyg för att förstå trädens naturliga variation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer