Storuman rustar inför sommaren Foto: SVT

Storuman söker hjälp vid skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Storumans kommun planerar att inrätta ett skogsbrandvärn under sommaren 2020. Värnet ska kunna förstärka och avlasta de ordinarie brandmännen i samband med skogsbränder.

Efter sommaren 2018 då många skogsbränder härjade i hela landet var det tufft för många brandmän. För att det inte ska upprepas så har flera kommuner införskaffat ett brandvärn för att hjälpa till vid sådana situationer.

– Skogsbrandvärn är inte någon unik idé som vi har kommit på. Många har gjort det tidigare, bland annat Örnsköldsvik och Skellefteå. Så vi stjäl egentligen bara en bra idé och jag vet att fler kommuner i Västerbotten gör samma sak, säger Lars-Erik Sundqvist som är räddningschef i Storuman.

Sökande till brandvärnet ska ha en bakgrund som brandman eller erfarenhet av skogsarbete och det har kommit in många ansökningar.

Inte bara skogsbränder som kan bli problem

Lars-Erik Sundqvist ser med försiktig optimism fram emot sommaren då det inte bara är skogsbränder som kan ställa till med problem.

– Först ska vi klara av vårfloden och corona. Sedan kan vi börja fokusera på skogsbränderna. Hoppas bara att inte allt inträffar samtidigt. Men blir det en varm sommar så är det bättre att vara på den säkra sidan, säger Sundqvist.

I klippet ovan berättar räddningschefen varför man söker extra personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.