Arkivbild. Till vänster: personal på Ikea industry i Malå. Till höger: Element six i Robertsfors som flyttade tillverkningen utomlands. Foto: SVT

Storvarsel i länet – vad hände sen?

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens län har under de senaste tio åren drabbats av flera stora varsel och nedläggningar. Men vad hände efter de stora varslen i kommunerna? SVT har pratat med sju kommunala tjänstemän och politiker i länet om hur de upplever att det blev i just deras kommun.

​​Lövånger • Januari 2017

Fazers brödfabrik i Hökmark varslar samtliga 60 anställda om uppsägning och tillverkningen flyttar till Umeå. Personalen erbjuds att följa med och några valde att göra det.

– Det blev nog en ganska bra lösning för de allra flesta som jobbade på fabriken, men för Skellefteå kommun var det 60 arbetstillfällen som försvann från kommunen. Sedan tror jag inte att man ska vara så orolig för att hitta jobb. De flesta företag i Skellefteå går väldigt bra och så har vi ju en kommande stor etablering i batterifabriken, säger Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå.

Lycksele • December 2016

Ikea Industry varslar 85 personer om uppsägning. Varslet blir aldrig verklighet då fabriken får nya ägare.

– Det blev ett lyckligt slut och nu är de fler anställda än de någonsin varit på fabriken. Det hann inte gå till att anställda gick utan det vände under tiden, sedan var det väl en del som valde att sluta självmant och började jobba någon annanstans eller studera. Men det gick som sagt bra, säger Christer Rönnlund (M), kommunalråd Lycksele.

Malå • December 2016

Ikea industry varslar 59 anställda om uppsägning och lägger ner tillverkningen.

– Det var ett annat företag i Malå som köpte upp fabriken och de håller nu på att utveckla en ny verksamhet i lokalerna. De har också anställt den del av de som fick sluta när Ikea Industry la ner. Problemet vi har i Malå är snarare att vi har ett behov av arbetskraft. Det finns nog ingen av de som förlorade jobbet som inte har fått jobb någon annanstans. Vi har också företag i kommunen som säger att om de bara fick tag i folk så skulle de anställa, säger Arne Hellsten (ML) kommunpolitiker i Malå.

Norsjö • Oktober 2015

Fönstertillverkaren Inwido varslar 69 anställda och tillverkningen flyttar till Vetlanda. Personalen erbjöds att följa med men det var bara någon enstaka som tackade ja till erbjudandet.

​​- Jag upplever att de allra flesta valde att stanna kvar i Norsjö och det var ju också ett sug efter kompetent arbetskraft inom den övriga industrin som gått bra och de som sas upp fick anställning i andra företag. Dessutom kom en nyetablering in i Inwidos gamla lokaler som också anställt människor, säger Beatriz Axelsson, tillväxtchef i Norsjö.

Robertsfors • Juli 2014

Element six varslar 185 anställda om uppsägning. Fabriken läggs ner och tillverkningen flyttas utomlands.

– De absolut flesta har fått nytt jobb och det är väldigt få som har fått flytta. Men anställningsformerna är nog lite osäkrare för några idag. Det är mer timtid och kanske lite lägre löner, och det är också fler som arbetspendlar idag än tidigare. Men sedan har vi nog också haft lite flyt med en stark konjunktur och andra företag som kanske haft 20 anställda har dubblat personalstyrkan. De har kunnat rekrytera kompetent personal och det är där man har den stora tillväxtmotorn, säger Olle Norberg, näringslivsansvarig i Robertsfors.

Umeå • Oktober 2013

Volvo lastvagnar varslar om att 500 tjänster ska bort vid hyttfabriken. Monteringen flyttar till Göteborg och 350 personer förlorar jobbet.

-Jag var inte själv med när varslet kom men vet att det gick väldigt bra för de allra flesta. Kompetensbristen gjorde att många andra företag kunde fånga upp dessa personer. Umeå har också haft och har en väldigt stark arbetsmarknad under de senaste åren och efterfrågan på arbetskraft är stor. På det stora hela det gick väldigt bra för de allra flesta, säger Peter Juneblad, näringslivschef i Umeå. ​

Vilhelmina • December 2012

SCA sågverk varslar 53 om uppsägning och sågen lägger ner.

– Det var en tragisk historia men kommunen var snabbt ute och skapade utbildningar genom vårt Lärcentrum som fångade upp en del. Många fick också jobb via den kompetens de hade på andra företag i kommunen eller i andra kommuner och började veckopendla. Men nedläggningen av sågen påverkade även andra företag som gjorde jobb åt sågen, dessutom tappade handeln otroligt mycket. Vi hanterade situationen så gott gott vi kunde, men det är klart att i den bästa av världar hade vi haft kvar sågen, säger Karl-Johan Ottosson, tillförordnad arbetsmarknadschef i Vilhelmina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.