Foto: SVT

Vill ha norsk modell för Stöttingfjället

Uppdaterad
Publicerad

Utflyttningen är en direkt följd  av hur politiken har bedrivits under de senaste årtiondena.

Det menar Madeleine Eriksson som är kulturgeograf vid Umeå universitet.

Hon tycker att de som bor i glesbygd är värda all respekt då de ofta kämpar i motvind för att få samma service som alla andra som betalar sin skatt. I slutänden blir det orättvist.

– Jag tycker absolut att det blir orättvist. Man ska få bo där man vill men då kanske man inte kan förvänta sig samma service som när man bor i storstan. Men däremot en viss basservice eftersom man betalar samma skatt som alla andra, säger Madeleine Eriksson.

Vill följa den norska modellen

Koncentrationen till städerna och de stora samhällena är svår att stoppa men med en attitydförändring och medvetna politiska beslut går utvecklingen att vända, ungefär som i Norge tror hon.

– Ja, där får kommunerna intäkter från sina naturresurser på ett helt annat sätt än i Sverige. Skulle samma system gälla i Sverige skulle det få stor betydelse, tror hon.

– Jag tror att staten måste agera och medvetet styra hårdare så att det bli lättare att bo i glesbygd och mer attraktivt. Sen behövs också en attitydförändring bland allmänheten om vilka andra möjliga livsformer som finns förutom att klumpa ihop sig i en storstad, säger Madeleine Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.