Till vänster en renko med kalv som försöker undvika insekter genom att ställa sig på en vägren inom i Udtja samebys marker. Foto: Alessia Merson/ Lars Pehrson / TT

Stridsflyg hindrar renar att fly undan mygg och knott

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU visar att renar rörde sig mindre under övningar med stridsflyg och markfordon, och att de därmed hade svårt att fly undan störande insekter.

Under sommaren besväras renar ofta av en mängd olika insekter, bland annat mygg och knott som är ute efter blod. Men även kormflugor och svalgbroms har renen som värddjur.

För fly sina plågoandar tar renarna ofta sin tillflykt till blåsiga och svala områden, de kan till och med springa i timmar för att söka lindring. Flyktbeteendet innebär betydande stress och mindre tid för bete, men det minskar också de besvär som insekterna kan orsaka.

Reagerar på stridsflygplan

Studien genomfördes i det område där samebyn Udtja har sina renbetesmarker under vår och sommar. I samma område, vid militära testanläggningen vid Vidsel i Norrbotten, bedrivs övningsskjutning och provning av robotsystem.

Renarnas reaktion på övningar med stridsflygplan var att röra sig mindre. När övningarna sammanföll med höga nivåer av insektsstörningar blev följden att renarna inte kunde undgå att bli angripna av insekterna.

Försvagad reaktion

Däremot tycks renarna i studien inte ha störts av övningar med markfordon, men om det samtidigt fanns gott om insekter försvagades renarnas reaktion på dessa. Även marktrafik tycks alltså minska renens möjligheter att undkomma insekter, menar forskarna.

– När nya industriella verksamheter planeras inom renskötselområden bör det tas särskild hänsyn till att olika människoskapade störningar kan samverka både med varandra och med naturliga störningar, såsom insekter, säger SLU-forskaren Alessia Uboni i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.