Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har rustat oss med gasolkök och pannlampor” – hör om hur Jennie Edström förberett sig inför strömavbrotten. Foto: SVT

Dorotea drabbad av strömavbrott – skolan i Risbäck stängdes

Uppdaterad
Publicerad

Byn Risbäck i Dorotea kommun har haft sju strömavbrott under en månad. Under tisdagen försvann strömmen igen – då tvingades man stänga skolan för andra gången i år.

– Vi har haft jättemycket strömavbrott. Det går inte att ha skolan igång utan vatten och el, säger Jennie Edström, som arbetar som kock på skolan.

Byn Risbäck i Dorotea kommun har drabbats av flera strömavbrott den här vintern. Enligt Jennie Edström är strömavbrottet under onsdagen det sjunde strömavbrottet på en månad.

– Det har varit mycket värre i vinter än tidigare år. Det är ingen rolig situation, säger Jennie Edström, som ändå har förståelse för att det har varit ett besvärligt väder den här vintern.

Flera byar har drabbats

Under tisdagen var det 8 minusgrader och regnade i Dorotea kommun. Under onsdagen hade vädret växlat till plusgrader.

Risbäck är inte den enda byn som drabbats av många strömavbrott. I Strömsund kommun har flera byar haft återkommande problem.

– Väderleken den senaste veckorna har varit väldigt utmanande. Vi har haft svårt att komma fram till felen, hitta dem och ta bort dem, säger Lena Berglund Eons regionschef norr.

Vid lunchtid kom strömmen tillbaka hos Jennie Edström – men hon är beredd på att strömmen försvinner igen.

I videon hör du hur hon förberett sig och hur hon tänker om strömavbrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.