Foto: TT/SVT

Studie: Växter binder utsläpp bättre

Uppdaterad
Publicerad

Växternas fotosyntes blir allt bättre på att ta upp koldioxid från atmosfären, men effekten hämmas av högre temperaturer. Det visar forskning från Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Forskarna Jürgen Schleucher och Mats Nilsson vid Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet har upptäckt att ökade nivåer av koldioxid i atmosfären under 1900-talet har förändrat växters metabolism. Detta har gjort att växternas fotosyntes blivit allt bättre på att ta upp koldioxid från atmosfären.

Studien är den första i världen som genom historiska växtprover kunnat visa att växterna blivit mer effektiva under de senaste 100 åren på att minska koldioxidutsläppen i atmosfären, något som i framtiden kan vara avgörande för att kunna förstå och förutspå klimatförändringar. Men studien visar också att trenden hämmas av de stigande temperaturerna.

Data över decenier

– Tills nyligen så fanns ingen metod för att studera långsiktiga metabola förändringar. Genom att rekonstruera historiska metabola förändringar som följt med klimatförändringar har vi nu lagt grunden för modeller som bättre beräknar hur växter i framtiden kommer att bete sig, säger Jürgen Schleucher

– Vi har nu data som visar vilken effekt koldioxid haft på växtmetabolism över decennier, säger Ina Ehlers, som är postdoktor vid Umeå universitet.

Studerade grödor

Forskarna observerade förändringar i fotosyntetisk metabolism i både vilda växter och grödor, så som sockerbetor och vitmossor.

– Vi har sett samma förändring i vitmossor, en grupp växter som är oerhört viktig för den globala kolcykeln. Vitmossor har sedan senaste istiden lagrat ca en fjärdedel av allt kol som finns i marken över hela världen, säger Mats Nilsson.

Eftersom den observerade förändringen orsakats av en grundläggande biokemisk mekanism så kan forskarna härleda att samma förändring borde ha skett i de flesta växtarter över hela jorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.