Foto: SVT

Chatt: Surströmmingskrisen – hur påverkar den dig?

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte lätt att få tag på en burk surströmming inför premiären. Vi hade en chatt om bristen. Läs reaktioner här nedanför.

Surströmmingskrisen – hur påverkar den dig?

Thord • Negativt.
Men. Det här är bara tillfälligt. Strömmingen kommer tillbaka tids nog

Doris • Nöden är uppfinningarnas moder så jag tror vi snart ser andra sura fiskar som förhoppningsvis är nog så goda. Själv har jag lyckats hitta sju burkar i tre olika butiker, så jag klarar mina två planerade surströmmingsfester.

Ann • Jag tycker att ni bär er bedrövligt åt i butikerna, "surströmmingsälskare". Kommer ni att bära er åt på samma sätt om det blir matbrist under en långt värre kris än den "kris" som gäller surströmming? Primitivt beteende med att roffa åt sig ett stort antal burkar. Jag tänker på första Covid -19 krisen - en riktig kris - när det fattades t ex mjöl, toapapper mm. i butikerna. En person fick köpa 15 balar med toapapper men vi andra kunder fick vara utan. Bedrövligt agerande och släpphänt av butikspersonal. När det är extrapriser på något i matbutiken, så tar jag på sin höjd två stycken varor. Jag tänker alltid på att det kan finnas andra som också behöver köpa, många kanske som har det betydligt sämre än jag, också de som har svårt att gå. En kurs i folkvett skulle behövas, för verkliga kriser kommer att inträffa nu på löpande band. Då är det extra viktigt att vi bär oss hyggligt åt, och delar med oss, både av varor och omtanke om varandra.

Anna K • Älskar surströmming, men det är dags för eftertanke beträffande orsaken. Utfiskningen av Bottenhavet och Östersjön bla.

Helen • Äter inte surströmming så detta påverkar mig inte alls. Men om jag gjorde skulle jag nog tycka att alla kunde tacen 10 årig "strömmingspaus" för att låta arten återhämta sig.

Sontan • Har fått tag på 3+3 burkar. Röda Ulven och Kallax. Hela fiskar. Inga filéer. Har två burkar kvar sen i fjol också. Här säljs inget eller langas vidare. Dessa ska ätas ihop med nära och kära.

Suris ätare • Kanske dags för riksdag och regering se över fiskekvoter. Idag strömming imorgon kanske kräftor lax eller nått annat.

Anna Maria • Surströmming är en del av vår kultur. Att få bevara sin kultur är viktigt i Sverige. Kanske vi inte ska tillåta eu trålning och utfiske Vårt småskaliga fiske har inte en chans mot jättetrålarna. Äter de ens strömmingen ?

Pelle • När det är så lite strömming i havet är det dags att sluta äta den,

Rick • Sen exporteras det stora mängder surströmming utanför Sverige vilket det inte gjordes för 3-4 år sedan. På eBay säljs strömming från både England, Tyskland och allehanda andra EU länder, Ingen brist där inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.