Foto: TT

Svalt stöd för kommunreform

Uppdaterad
Publicerad

Efter Ardalan Shekarabi förslag om en ny kommunutredning tidigare i veckan visar många riksdagspartier nu ett svalt stöd.

I tisdags berättade Dagens Nyheter om att Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill tillsätta en ny kommunutredning som kan komma att innebära att fler små kommuner slås ihop. Något som kan göra att fler kommuner kommer tillrätta med de problem som uppstår när orten avbefolkas och när medelåldern blir högre och högre. 

Men intresset och stödet för en potentiell reform är svalt bland landets riksdagspartier.

Allianspartierna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som säger att förslaget i sig är bra förutsatt att kommunerna själva får bestämma, menar samtidigt att stordrift inte alltid är att föredra. Med andra ord anser partierna att utredningen är viktig, men att reformen i sig inte är lösningen på inlandsproblematiken.

– Vi tror inte stordrift alltid är det bästa. Men om kommunerna går ihop av egen vilja stödjer vi det, säger Emma Nohrén, landsbygdspolitisk talesperson (MP) till Dagens Nyheter.

Sverigedemokraterna å andra sidan menar att kommungsgränserna vilar på naturliga geografiska avgränsningar, och att närheten mellan medborgarna och besluts­fattarna skulle går förlorad om reformen skulle träda i kraft.

Varför just en kommunrefom behövs är för att indelningarna till viss del inte är effektiva.

– En ­reform är inget som rege­ringen utesluter, men det är inte nödvändigtvis svaret på alla kommuners problem. Den nuvarande indelningen av landstingen är inte tillräckligt ändamålsenlig och effektiv. Rege­ringen har dock inte tagit ställning till exakt vilket antal som är det optimala, säger Ardalan Shakarabi till Dagens Nyheter.

Tidigare i år var det även tal om en ny regionsreform där tanken är att slå ihop fler landsting. Regeringen planerar att ta beslut även i den frågan under nuvarande mandatperiod.

Men även där splittras åsikterna bland riksdagspolitikerna.

– Vi är positiva till större regioner. I dag finns en problematik där landsting överinvesterar i resurser genom att de var och en är för små. Detta skapar ett överskott som inte är resurseffektivt, säger Magnus ¬Oscarsson, landsbygdspolitisk tales¬person (KD) till Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.